Willem Bartel komt tot leven in Augustinusga

Augustinusga– Overal borden in de regio, posters op de ramen, flyers in de bus en de kranten stonden er bol van. Het postkantoor was ook voor even weer geopend. Stynsgea Kultureel Haaddoarp 2018 van Achtkarspelen stond deze maand in het middelpunt van culturele activiteiten. In de Kunstweek van Stichting Keunstkrite Twizel werden in de Augustinikerk tijdens een expositie twaalf replica’s van Willem Bartel van der Kooi tentoongesteld en waren diverse mooie locaties in Augustinusga omgedoopt tot atelier waar kunstenaars exposeerden. Twee weken later werd op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni het Theaterspektakel Werom hjit Willem Bartel “Van der Kooi” voorgedragen.

Cultuur in Stynsgea, kon dat wel. Het antwoord is ja. De expositie werd door veel mensen bezocht. Op vrijdag opende voormalig wethouder Cultuur Sjon Stellinga de expositie onder toeziend oog van groep 5, 6, 7 en 8 van de Twa-ikker. Op zaterdagmiddag was het een drukte van belang in de kerk, op de kunstmarkt en in de opengestelde ateliers. Het gaf een gezellige sfeer in het dorp.

Deze sfeer ging bij de twee uitverkochte avonden van het theaterspektakel naar een climax. Onder ideale weersomstandigheden schitterde Willem Bartel op doek en in de arena. De bezoekers zagen drie generaties Willem Bartel en kwamen er achter waarom zijn achternaam Van der Kooi is. De reis ging van de Augustinikerk, naar de sporthal en eindigde in De Bosk. Maar niet alleen Willem Bartel was aanwezig. Een spelerslijst van 30 matadoren gaf invulling aan het verhaal. Een dansgroep en Set’m Op gaven energie aan het stuk onder de opzwepende klanten gespeeld door Nederlands Fanfare Kampioen 2018 Fanfare De Bazuin. Het was een unieke belevenis in het Kultureel Haaddoarp van Achtkarspelen, waar De Bosk was omgetoverd tot een ware arena. Burgemeester Gerbrandy was op zaterdag ooggetuige en genoot.

Genieten was het ook voor al die vrijwilligers die er voor zorgden dat het hele spektakel een succes is geworden. Niet in de spotlights, maar achter de schermen. Een prachtig decor is gebouwd, de maaiebeam was neergezet, schitterend bekleed met linten en in de kerk was alles tot in de puntjes verzorgd om elke avond 200 bezoekers te kunnen ontvangen. Ook op de avonden zelf waren er vele handjes die zorgden voor een soepel verloop van de voorstelling, zoals de regisseurs Gerrit Heringa, Theun Runia en Kees van der Werff het voor ogen hadden. Al met al een cultuurmaand die de komende 250 jaar in herinnering blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *