plattegrond stynsgea

Kultuurpriis Achtkarspelen 2018 gaat naar Augustinusga

Woensdagavond 7 maart was de uitreiking van de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen’. De cultuurprijs is voor een persoon of organisatie die een grote bijdrage levert in het culturele klimaat in Achtkarspelen. Fanfare de Bazuin en Project Portraits & Paradise waren de finalisten van de cultuurprijs van de in totaal zes genomineerden. De prijs zou dus sowieso naar een initiatief in ons dorp gaan.

Tijdens de cultuurprijsavond presenteerden de finalisten zich. Projectgroep Portraits & Paradise had de oude Willem Bartel van der Kooi meegenomen die vertelde over zijn leven zo’n 250 jaar geleden waarbij de verhalenverteller vanuit het nu vertelde welke culturele waarde er nu nog te zien is vanuit die tijd. Daarbij noemde de verteller welke activiteiten de projectgroep komend jaar organiseert rondom Willem Bartel van der Kooi. Fanfare de Bazuin was vervolgens aan de beurt en bracht drie prachtige stukken ten gehore, waaronder het bijzondere stuk ‘Pride of the Forest’ van Jacob de Haan die de trots verklankt van de volksaard van de inwoners van de Fryske Wâlden.

Na alle optredens was het tijd om de winnaars bekend te maken. De jury sprak haar grote waardering uit voor beide finalisten. “Fanfare de Bazuin levert al jarenlang een actieve bijdrage aan het culturele klimaat in de gemeente en zorgt ervoor steeds weer vernieuwend bezig te zijn met muziek. Werkgroep Portraits & Paradise is een veelbelovend nieuw initiatief dat Achtkarspelen positief op de kaart zet”, aldus juryvoorzitter Sjon Stellinga. De juryvoorzitter gaf aan dat bij de uiteindelijke keuze voor de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen’ de jury specifieke waarde heeft toegekend aan vernieuwing, kwaliteit en lef. Met tromgeroffel werd Portraits & Paradise uitgeroepen tot winnaar van de ‘Kultuerpriis Achtkarspelen 2018’ en ontvingen Martin Brandsma en Dries Bruining alias Willem Bartel van der Kooi uit handen van Sjon Stellinga een cheque van 1.000 Euro. Margriet Kootstra uit Harkema won de ‘Oanmoedigingspriis jong talint’.